Provoet en KRP

 

 

Provoet is de landelijke brancheorganisatie voor pedicures. Provoet bevordert de kwaliteit en professionalisering van voetverzorging en het beroep pedicure in Nederland.

De pedicures die bij Provoet zijn aangesloten staan voor kwaliteit en hygiëne.  Deze pedicures zijn te herkennen  aan het provoet-logo..

De pedicurebranche is de laatste jaren steeds professioneler  aan het worden. Van oudsher is het beroep pedicure een vrij beroep.

Het K.R.P.  Kwaliteits Register Pedicures  is mede ontwikkeld op verzoek van zorgverzekeraars.

De medische noodzaak van goede voetverzorging wordt steeds belangrijker.  Een gediplomeerde en gespecialiseerde pedicure kan met zorgvuldige analyse en voetverzorging, voetproblemen bij risicopatiënten tot een minimum beperken.

De risico groepen voor voetproblemen  zijn Diabetes – reuma en spastische patiënten, oudere mensen, demente mensen en mensen met de ziekte van parkinson.  Tegenwoordig komt kanker ook veelvuldig voor.  Deze mensen krijgen ofwel chemokuur- bestralingen of sterke medicatie,  wat ook weer voetproblemen met zich mee kan brengen.

Minimale eisen die gesteld zijn  om geregistreerd te staan in het KRP zijn:

  • Een diploma Medisch pedicure of een erkend basisdiploma pedicure aangevuld met een erkend specialistisch certificaat  in de verzorging van diabetische voet en/of reumatische voet.
  • In de praktijk toepassen van de hygiënische aspecten alsmede de richtlijnen met betrekking tot voetverzorging van verschillende risicogroepen.
  • Op peil houden van de vakkennis, door het volgen van kennisbijeenkomsten. Iedereen die geregistreerd wil blijven in het KRP dient binnen een periode van 3 jaar voldoende accrediatiepunten te behalen.